Waarom kiezen voor een Elektrische scooter

Wat is een elektrische scooter?

Een elektrische scooter is in feite een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. Je kunt een elektrische scooter kopen als 25km snorscooter of snorbrommer, en als 45km bromscooter of bromfiets. Deze worden ook wel Esnorfiets, Esnorscooter, Ebrommer, of Ebromfiets genoemd. Een e-scooter heeft een aantal voordelen en die vertellen we je hieronder uitgebreid.

Voordelen van een e-scooter

De e-scooter, ook wel bekend als electrische scooter of Escooter zonder streepje na de ‘E’, heeft veel voordelen. We sommen ze eerst even op:

  • Geen startproblemen
  • 95% minder storingsgevoelig
  • 95% minder onderhoud nodig
  • Super goedkoop rijden (50 cent per 100km)
  • Fluisterstil
  • Veel krachtiger
  • Geen milieuzone die je tegenhoudt
  • Geen stinkende uitlaatgassen

Je bespaart dus niet alleen op brandstofkosten, maar ook op onderhoudskosten. Daarnaast is de elektrische scooter betrouwbaarder.

Nadelen van de Escooter

Waar veel voordelen zijn te vinden, zijn ook vaak wel nadelen aanwezig, en bij de Escooter is dat ook het geval. Met een benzinescooter kun je ongeveer zo’n 250 km aan een stuk rijden, want dat haal je wel op een tank. De Escooter heeft een minder groot bereik. Op een volle accu haal je vaak maximaal 120 kilometer, tenzij je kiest voor een accu upgrade. In dat geval kun je wel een 200 kilometer halen, maar de upgrade kost natuurlijk ook een paar extra centen.

Benzine tanken kost relatief weinig tijd. De meeste mensen komen wel in de buurt van een benzinestation. Anders is er vast wel een binnen 5 minuten te vinden. Het tanken zelf kost ongeveer een minuut of 3 inclusief het afrekenen. Opladen van de accu kost een stuk meer tijd, gemiddeld namelijk 6 uur.

De meeste mensen laden hun elektrische vervoermiddel ‘s-nachts op zodat ze de volgende dag weer een opgeladen brommer of scooter mee kunt pakken.

Startproblemen zijn verleden tijd

Startproblemen zijn verleden tijd met een e-scooter. De elektromotor is namelijk altijd direct klaar voor gebruik. Bovendien hoef je hem niet in te rijden, of warm te laten lopen voordat je volgas geeft. Je beschikt altijd direct over al het vermogen, of het nu warm of koud is buiten.

Veel minder onderhouds- en storingsgevoelig

Een normaal benzine motorblok bestaat uit honderden onderdelen waarvan een groot deel continu in beweging zijn. Slijtagegevoelige en onderhoudsgevoelige onderdelen zijn onder andere de zuiger, de zuigerveren, de bougie, de bobine, de uitlaat, de koppeling, de kleppen, de rolletjes, en de carburateur. Bij een e-scooter heb je alleen te maken met de elektromotor welke uit één onderdeel bestaat, en rechtstreeks is verbonden met het achterwiel via een aandrijfriem (bij de meeste modellen). De techniek is veel eenvoudiger en daarmee ook veel minder onderhouds- en storingsgevoelig. Bij een Escooter hoef je in feite alleen nog maar op de remmen en banden te letten. Onderaan de streep is dat bovendien goedkoper!

100% schoon en fluisterstil

Herrie maakt een elektrische scooter in ieder geval niet, en schadelijke en stinkende uitlaatgassen zijn ook niet aan de orde. De e-scooter is fluisterstil en het enige wat je hoort is het geruis van de banden. ‘s-ochtends, of ‘s-avonds laat maak je dus ook geen buren wakker. Doordat er geen uitstoot is mag je iedere milieuzone betreden. Weliswaar is Amsterdam momenteel nog de enige stad die een zone kent waarbij enkele verbrandingsmotor types verboden zijn, maar deze lijst zal in de toekomst naar verwachting worden uitgebreid.

Een feit is dat elektromotoren veel krachtiger zijn dan verbrandingsmotoren.

Spotgoedkoop scooter rijden

Een elektrische scooter is veel goedkoper wanneer je naar de kosten per kilometer kijkt. Met een normale brandstof snor- of bromscooter ben je ongeveer 2 euro kwijt per 50 kilometer. De kosten om de accu op te laden zouden in dit geval rond de 30 cent liggen. Een groot verschil dus. Ook het onderhoud is stukken goedkoper want het motorblok heeft geen onderhoud nodig. In 99% van de gevallen zijn elektrische scooters uitgerust met een borstelloze motor. Een borstelloze motor heeft geen koolborstels die kunnen slijten, dus hij is vrij van onderhoud. Waar je wel op moet blijven letten zijn de banden en de remmen, net als bij iedere bromfiets of snorfiets.

Sterker dan een benzinemotor

De elektromotor bij een electrische scooter is veel krachtiger dan een benzinemotor Dit wil zeggen dat je sneller op kunt trekken en sneller op topsnelheid bent. Dekracht is continue aanwezig dus een helling omhoog gaat ook even soepel. Niet alle e-scooters zijn gelijk, dus kijk even naar de specificaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *