Een step in verschillende formaten, van klein tot groot
Tegenwoordig kun je een elektrische step kopen in verschillende maten. Zo is er de kleine estep die opklapbaar is en weinig weegt, en de grote estep met kenteken waarmee je de openbare weg mee op mag en legaal is. Grote steppen die over het algemeen ook een zadel hebben, rijden een stuk comfortabeler, zijn een stuk veiliger, en bovendien kun je er meer kilometers mee rijden. Een aantal modellen kunnen zelfs 45 km per uur! Meer weten over elektrische steppen? Lees dan beslist verder! We behandelen alle onderwerpen, van actieradius tot aan het opladen van de accu, en van banden tot aan de regels die gelden voor deze bijzondere elektrische vervoermiddelen.
Wat is de definitie van een step?
We leggen eerst de definitie uit van een step voor een duidelijke beeldvorming. Een step is een vervoermiddel, van origine met 2 wielen, met een langwerpig maar smal voetplateau. Je plaatst de voeten achter elkaar in plaats van naast elkaar zoals bij een normale scooter. Het voetplateau ligt laag bij de grond wat het opstappen en afstappen lekker makkelijk maakt. De wielen zijn relatief klein. En tot slot is er een hoog stuur zodat je staand kunt sturen. Een zadel ontbreekt aan het geheel omdat dat tijdens het steppen met de voet overbodig is. Het is immers een vervoermiddel waarbij je blijft staan, en rolt. Enigszins vergelijkbaar met een skateboard op 2 wielen, maar dan met een stuur. Dit is in ieder geval hoe het vervoermiddel er vooral vroeger uitzag. Nu is er een nieuw electrisch tijdperk aangebroken waarbij vervoermiddelen flink veranderen! Tegenwoordig hoef je niet meer zelf te steppen, want er is een elektromotor die het werk voor jou doet. Je hoeft alleen nog maar gas te geven. De remmen zijn beter geworden, en bij sommige modellen kun je zelfs lekker zitten en cruisen.
Wat is het verschil tussen een kleine elektrische step en een grote?
Als eerst willen we het verschil tussen de kleine en grote step uitleggen. Het aanbod aan elektrische steppen groeit snel, en dat resulteert ook in de verschillende modellen die nu op de markt komen. Zo kun je een kleine elektrische step kopen, maar ook een grote elektrische step kopen met zadel en kenteken. De form factor en het formaat verschillen niet alleen veel van elkaar, maar ook de mogelijkheden. De mogelijkheden en voordelen met de grote variant zijn ook een stuk groter. Daar vertellen we je hieronder meer over.
Voordelen van een kleine- en grote e-step
De kleine e-step heeft een aantal grote voordelen. Zo neemt hij weinig plek in beslag waardoor je hem makkelijk in je schuur of gang kunt stallen. Hij is redelijk licht van gewicht dus je kunt hem ook mee de trap opnemen, of in de kofferbak tillen wanneer hij ingeklapt is. Gemiddeld wegen de kleintjes tussen de 9 en 15 kilo. Bovendien is een kleine elektrische step goedkoop in aanschaf. Voor een paar honderd euro heb je er al een.
Met de grote e-step kun je overal rijden. De wielen zijn ook groot dus de kans dat je met de onderkant ergens op vast blijft hangen, wat een gevaarlijke situatie op zou kunnen leveren, is bijzonder klein. De veiligheid is hoog omdat je in de meeste gevallen over een veel grotere wielmaat beschikt. Bredere banden hebben met meer grip, en de wielen zijn uitgerust met een veel betere rem. Je beschikt over schokbrekers en een zadel waardoor het een stuk aangenamer rijden is, en je het veel langer uithoudt. Voor lange afstanden zijn grote modellen veel beter geschikt omdat je een goede zithouding hebt, en er veel comfort is. Daarnaast kun je met de accu ook een grotere afstand overbruggen, en zijn er accu-upgrades beschikbaar.
Nadelen van een kleine- en grote e-step
Er kleven ook een aantal nadelen aan de kleine estep. In de meeste gevallen mag je er de weg niet mee op, wat we straks verder gaan toelichten. Door de kleine omvang, kleine accu, en kleine wielen, is het rijcomfort matig, de veiligheid niet optimaal, en het rijbereik beperkt. Voor lange afstanden is hij minder goed geschikt dan de grote steps. Voor asfalt is het prima, maar een onverharde weg moet je er beslist mee vermijden. Het vermogen is ook zeer beperkt en dat betekent dat je moet lopen wanneer je een wat steile helling tegenkomt. De snelheid neemt vrij snel af wanneer het wegdek omhoog loopt.
De nadelen van een grote estep kunnen zijn dat je meer geld kwijt bent voor de aanschaf, maar je krijgt er dan ook een stuk meer voor terug. Ze zijn zwaarder van gewicht, dus je pakt hem niet even makkelijk op. Meenemen in de auto is geen optie.
Mag je met een elektrische step de openbare weg op?
Met de grote steps mag je de openbare weg op. Voor de kleine esteps is dat een ander verhaal. In de meeste gevallen mogen de kleine modellen officieel de openbare weg niet op. Elektrische steps, groot of klein, vallen namelijk onder de (bijzondere) bromfiets wet, en dat betekent dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Er staat wel iets in 2023 op de agenda om ze alsnog te legaliseren, maar nu zijn er slechts een aantal gemeenten waar de kleine tweewieler gedoogd wordt.
De RDW is in dit geval (momenteel nog) de aangewezen partij om te controleren of de lichtgewicht voertuigen (LEV’s) aan de regels voldoen, en de openbare weg op mogen. In veel gevallen voldoen de kleine inklapbare modellen niet aan de regelgeving, en daardoor mogen deze niet-RDW-goedgekeurde steps niet officieel de weg op. Ze zijn dus illegaal op straat. Je kunt er dus een bekeuring voor krijgen van 360 euro (in 2021). In veel gevallen voldoen ze niet aan de verkeersveiligheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan de beperkte remkracht, of het ontbreken van de richtingaanwijzers. De regelgeving staat echter wel op het punt van veranderen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil nieuwe regels voor LEV’s (lichtgewicht voertuigen). Zoals het er nu naar uitziet mogen de kleine steps met stuur vanaf 1 januari 2023 officieel de weg op, maar mogelijk moeten ze dan technisch nog iets worden aangepast. Rotterdam wil in 2022 de ‘deelstep’ (huurstep) gaan goedkeuren volgens het AD (Algemeen Dagblad). Ook dat kan weer invloed hebben op het landelijke bereik.
Alle elektrische steps met kenteken, dus met name de grote esteps, zijn automatisch door het RDW goedgekeurd, anders hadden ze geen kenteken gekregen. Je kunt ze verzekeren, en er overal mee rijden waar de bromfiets of snorfiets ook mag komen, afhangkelijk of het een brom of snor model is.
Moet ik een helm dragen voor een elektrische step
Op 1 juli 2022 gaat de helmplicht van kracht voor snorfietsen en snorscooters. Dit betekent dat je op alle gemotoriseerde vervoermiddelen met gashendel een helm moet gaan dragen, dus ook bij de elektrische step, ongeacht of hij groot of klein is. De elektrische step valt namelijk ook onder de (bijzondere) bromfietswet. Wanneer hij sneller dan 25 km kan rijden, moet je een helm dragen. Straks, per 1 juli, is dat dus ook verplicht voor de steppen die minder snel kunnen.
Er loopt nu nog een onderzoek (TNO) of de snorfietser wel een ander soort helm kan dragen om dezelfde veiligheid te kunnen garanderen. De bromfiets/motorhelm is meestal vrij zwaar van gewicht, en wellicht in die uitvoering niet nodig voor mensen die niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Bij een lagere snelheid is er immers een minder heftige bescherming nodig. Het type helm dat verplicht wordt kan straks, mogelijk volgend jaar (2022) dus nog veranderen.
Mogelijk wordt straks bij de helmplicht voor lichte vervoersmiddelen ook gekeken naar het gewicht van het voertuig. Het zou zomaar kunnen dat voertuigen die lichter zijn dan 55 kg, een vrijstelling krijgen.
Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?
Een veelgestelde vraag is: ”Heb je rijbewijs nodig voor een elektrische step?”. Of je een rijbewijs nodig hebt, hangt af van het type step. Wordt het vervoermiddel door de wet gezien als bijzondere bromfiets, dan is een rijbewijs niet nodig. De Xiaomi M365 of Segway Ninebot is bijvoorbeeld een elektrische step waarbij geen rijbewijs nodig is. Echter kan dit toch nog per gemeente verschillen. In de ene gemeente worden deze kleine stepjes gedoogd, en andere niet. Dat betekent dat ze soms niet de straat op mogen.
Voor modellen waar wel een rijbewijs voor nodig is, zoals voor de Ecruiser X1 Fat Tire scooterstep of Doohan iLark driewieler, kun je er zeker van zijn dat ze wel de openbare weg op mogen. Voor de zitstep geldt dat vaak ook. Deze hebben namelijk een kenteken en zijn daarmee door de RDW goedgekeurd, en toegelaten voor de openbare weg. In de regel moet je wel minimaal 16 jaar zijn van de e-step.
Hoe zit het met de verkeersveiligheid van een elektrische step?
De grote elektrische step voldoet aan de normen die de RDW stelt aan bromfietsen, en daar voldoen de grote modellen ook aan. Straatlegaal dus. De kleine modellen voldoen vaak niet aan de verkeersveiligheids eisen. Door de kleine wielen, smalle banden, en de beperkte remkracht, zijn ze een stuk minder veilig in het verkeer. De remweg is behoorlijk lang. De meeste types hebben tegenwoordig nu wel verlichting, maar alsnog is dat niet voldoende.