Geplaatst op Geef een reactie

Scooter kopen bij Van der Ham-Trading

Scooter kopen

Online een scooter kopen is tegenwoordig een stuk sneller en eenvoudiger dan een scooter te kopen in een fysieke winkel. Dit komt omdat je gemakkelijk de scooter modellen met elkaar kunt vergelijken op het moment dat het jou het beste uitkomt.

De scooter kun je gewoon laten thuisbezorgen of afhalen bij een van onze afhaalpunten. Onze afhaal- en servicepunten zijn verspreid door heel Nederland. Hierdoor is de kans groot dat er ook een bij jou in de buurt zit.

Tweedehands scooter aanschaffen of toch nieuw?

Wanneer je veel waarde hecht aan de betrouwbaarheid van een scooter, dan raden we je zeker een nieuwe scooter aan. Bij een tweedehands scooter is vaak de technische staat onbekend en kunnen de kosten tevens flink oplopen. Het zou vervelend zijn wanneer je een hoop geld hebt uitgegeven en je mooie tweewieler op kort termijn stuk gaat. Bovendien krijg je, wanneer je een nieuwe scooter koopt, ook garantie. Normaal is dit 2 jaar, maar sommige merken geven zelfs 3 jaar garantie! Wanneer je een nieuwe scooter kopen een te grote uitgave vindt, dan kun je ook gebruik maken van onze lease zodat je hem kunt kopen op afbetaling.

Meer dan alleen scooters

Bij Van der Ham-Trading kun je niet alleen een nieuwe scooter aankopen maar ook terecht voor heel veel accessoires om je scooter verder mee aan te kleden, en accessoires voor jezelf zoals een helm of regenkleding. Naast scooters kun je bij ons ook een schakelbrommer, elektrisch scootmobiel, ATV en Quad kopen.

Elektrisch rijden met een Escooter

Elektrische scooters, ook wel Escooters genoemd, lijken met de dag meer terrein te winnen. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter. Natuurlijk is rijden op elektriciteit een milieubewuste keuze omdat er geen uitlaatgassen zijn, en dus ook geen CO2 uitstoot. Maar er zijn meer voordelen! Zo kun je nu en in de toekomst iedere milieuzone betreden zonder problemen. Startproblemen zijn verleden tijd want de elektromotor van een Escooter is altijd gebruiksklaar en heeft geen onderhoud nodig! Hij is betrouwbaarder en veel minder slijtage gevoelig. De Escooter rijdt ook nog eens goedkoper want benzine is duurder dan elektriciteit. Wil je een elektrische scooter kopen dan kun je kiezen uit verschillende modellen van uiteenlopende merken.

Scooter kopen tips

Wanneer je een scooter wil gaan kopen dan kun je het beste eerst onze scooter kopen tips pagina doorlezen. Hier lees je waar je aan moet denken bij het uitkiezen van een scooter. Denk daarbij aan de frequentie dat je de scooter of escooter gaat gebruiken. Is deze voor dagelijks gebruik zoals woon- werkverkeer of puur voor plezier.

De goedkope scooters zijn niet altijd een even goede keuze wanneer je ze intensief gaat gebruiken. Er zit namelijk een kwaliteitsverschil in. Vooral bij dagelijks gebruik is de betrouwbaarheid extra belangrijk. Chinese scooters zijn uitstekend geschikt om als plezierscooter in te zetten maar iets minder geschikt om elke dag te gebruiken, mits het voor hele korte ritjes is. Een ander belangrijk punt, bij het kiezen van een scooter, is de snelheid.

Er bestaat namelijk een bromscooter en een snorscooter. De bromscooter rijdt maximaal 45 km p/u en de snorscooter 25 km p/u. Bij de brom variant ben je verplicht een helm te dragen. Escooters zijn ook in 25 en 45km p/u te verkrijgen.

Wanneer je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van een nieuwe scooter dan kun je gebruik maken van onze online adviestool genaamd ‘welke scooter past bij mij’. Je mag ook mailen of bellen natuurlijk voor persoonlijk advies. Telefonisch zijn wij bereikbaar tijdens de openingstijden.

Scootermerken

Bij Van der Ham-Trading kun je nagenoeg ieder scootermerk kopen die er bestaat. Wij verkopen zowel A- als B-merken. Het prijsverschil is soms erg groot, maar wanneer je de tweewieler niet dagelijks gebruikt, of wanneer je een klein budget hebt, dan kan een B-merk een prima keuze zijn.

Waarom een A-merk kopen

Ben je echt afhankelijk van je brommer of snorfiets dan is een A-merk de slimste keuze. A-merken gebruik vaak goede kwaliteit onderdelen welke tevens goed verkrijgbaar zijn. Garantie krijg je op iedere scooter maar de garantie zit op de onderdelen en niet op het arbeidsloon om ze te vervangen. Soms kan een B-merk onderaan de streep toch iets duurder uitvallen. Aangezien je ook je scooter kunt kopen op afbetaling, kun je ook voor een paar tientjes per maand al een goede scooter rijden.

Welke merken zijn A-merken

De brommers- en scooters die onder de A-merken vallen zijn:

Aprilia, Beta, Derbi, Kymco, Peugeot, Piaggio, Sym, en Yamaha.

Welke merken zijn B-merken

De brommers- en scooters die onder de B-merken vallen zijn:

BTC, IVA, Killerbee, AGM, en Turbho.

Er zijn ook een aantal elektrische scooters waarbij het merk in Nederland nog weinig naamsbekendheid heeft. Dit zijn als voorbeeld GST, Lifan, Ecooter, Nimoto, Gomax, Torrot, en Askoll.

Geplaatst op Geef een reactie

Alles wat je moet weten over een Elektrische Step

Een step in verschillende formaten, van klein tot groot

Tegenwoordig kun je een elektrische step kopen in verschillende maten. Zo is er de kleine estep die opklapbaar is en weinig weegt, en de grote estep met kenteken waarmee je de openbare weg mee op mag en legaal is. Grote steppen die over het algemeen ook een zadel hebben, rijden een stuk comfortabeler, zijn een stuk veiliger, en bovendien kun je er meer kilometers mee rijden. Een aantal modellen kunnen zelfs 45 km per uur! Meer weten over elektrische steppen? Lees dan beslist verder! We behandelen alle onderwerpen, van actieradius tot aan het opladen van de accu, en van banden tot aan de regels die gelden voor deze bijzondere elektrische vervoermiddelen.

Wat is de definitie van een step?

We leggen eerst de definitie uit van een step voor een duidelijke beeldvorming. Een step is een vervoermiddel, van origine met 2 wielen, met een langwerpig maar smal voetplateau. Je plaatst de voeten achter elkaar in plaats van naast elkaar zoals bij een normale scooter. Het voetplateau ligt laag bij de grond wat het opstappen en afstappen lekker makkelijk maakt. De wielen zijn relatief klein. En tot slot is er een hoog stuur zodat je staand kunt sturen. Een zadel ontbreekt aan het geheel omdat dat tijdens het steppen met de voet overbodig is. Het is immers een vervoermiddel waarbij je blijft staan, en rolt. Enigszins vergelijkbaar met een skateboard op 2 wielen, maar dan met een stuur. Dit is in ieder geval hoe het vervoermiddel er vooral vroeger uitzag. Nu is er een nieuw electrisch tijdperk aangebroken waarbij vervoermiddelen flink veranderen! Tegenwoordig hoef je niet meer zelf te steppen, want er is een elektromotor die het werk voor jou doet. Je hoeft alleen nog maar gas te geven. De remmen zijn beter geworden, en bij sommige modellen kun je zelfs lekker zitten en cruisen.

Wat is het verschil tussen een kleine elektrische step en een grote?

Als eerst willen we het verschil tussen de kleine en grote step uitleggen. Het aanbod aan elektrische steppen groeit snel, en dat resulteert ook in de verschillende modellen die nu op de markt komen. Zo kun je een kleine elektrische step kopen, maar ook een grote elektrische step kopen met zadel en kenteken. De form factor en het formaat verschillen niet alleen veel van elkaar, maar ook de mogelijkheden. De mogelijkheden en voordelen met de grote variant zijn ook een stuk groter. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Voordelen van een kleine- en grote e-step

De kleine e-step heeft een aantal grote voordelen. Zo neemt hij weinig plek in beslag waardoor je hem makkelijk in je schuur of gang kunt stallen. Hij is redelijk licht van gewicht dus je kunt hem ook mee de trap opnemen, of in de kofferbak tillen wanneer hij ingeklapt is. Gemiddeld wegen de kleintjes tussen de 9 en 15 kilo. Bovendien is een kleine elektrische step goedkoop in aanschaf. Voor een paar honderd euro heb je er al een.

Met de grote e-step kun je overal rijden. De wielen zijn ook groot dus de kans dat je met de onderkant ergens op vast blijft hangen, wat een gevaarlijke situatie op zou kunnen leveren, is bijzonder klein. De veiligheid is hoog omdat je in de meeste gevallen over een veel grotere wielmaat beschikt. Bredere banden hebben met meer grip, en de wielen zijn uitgerust met een veel betere rem. Je beschikt over schokbrekers en een zadel waardoor het een stuk aangenamer rijden is, en je het veel langer uithoudt. Voor lange afstanden zijn grote modellen veel beter geschikt omdat je een goede zithouding hebt, en er veel comfort is. Daarnaast kun je met de accu ook een grotere afstand overbruggen, en zijn er accu-upgrades beschikbaar.

Nadelen van een kleine- en grote e-step

Er kleven ook een aantal nadelen aan de kleine estep. In de meeste gevallen mag je er de weg niet mee op, wat we straks verder gaan toelichten. Door de kleine omvang, kleine accu, en kleine wielen, is het rijcomfort matig, de veiligheid niet optimaal, en het rijbereik beperkt. Voor lange afstanden is hij minder goed geschikt dan de grote steps. Voor asfalt is het prima, maar een onverharde weg moet je er beslist mee vermijden. Het vermogen is ook zeer beperkt en dat betekent dat je moet lopen wanneer je een wat steile helling tegenkomt. De snelheid neemt vrij snel af wanneer het wegdek omhoog loopt.

De nadelen van een grote estep kunnen zijn dat je meer geld kwijt bent voor de aanschaf, maar je krijgt er dan ook een stuk meer voor terug. Ze zijn zwaarder van gewicht, dus je pakt hem niet even makkelijk op. Meenemen in de auto is geen optie.

Mag je met een elektrische step de openbare weg op?

Met de grote steps mag je de openbare weg op. Voor de kleine esteps is dat een ander verhaal. In de meeste gevallen mogen de kleine modellen officieel de openbare weg niet op. Elektrische steps, groot of klein, vallen namelijk onder de (bijzondere) bromfiets wet, en dat betekent dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Er staat wel iets in 2023 op de agenda om ze alsnog te legaliseren, maar nu zijn er slechts een aantal gemeenten waar de kleine tweewieler gedoogd wordt.

De RDW is in dit geval (momenteel nog) de aangewezen partij om te controleren of de lichtgewicht voertuigen (LEV’s) aan de regels voldoen, en de openbare weg op mogen. In veel gevallen voldoen de kleine inklapbare modellen niet aan de regelgeving, en daardoor mogen deze niet-RDW-goedgekeurde steps niet officieel de weg op. Ze zijn dus illegaal op straat. Je kunt er dus een bekeuring voor krijgen van 360 euro (in 2021). In veel gevallen voldoen ze niet aan de verkeersveiligheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan de beperkte remkracht, of het ontbreken van de richtingaanwijzers. De regelgeving staat echter wel op het punt van veranderen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil nieuwe regels voor LEV’s (lichtgewicht voertuigen). Zoals het er nu naar uitziet mogen de kleine steps met stuur vanaf 1 januari 2023 officieel de weg op, maar mogelijk moeten ze dan technisch nog iets worden aangepast. Rotterdam wil in 2022 de ‘deelstep’ (huurstep) gaan goedkeuren volgens het AD (Algemeen Dagblad). Ook dat kan weer invloed hebben op het landelijke bereik.

Alle elektrische steps met kenteken, dus met name de grote esteps, zijn automatisch door het RDW goedgekeurd, anders hadden ze geen kenteken gekregen. Je kunt ze verzekeren, en er overal mee rijden waar de bromfiets of snorfiets ook mag komen, afhangkelijk of het een brom of snor model is.

Moet ik een helm dragen voor een elektrische step

Op 1 juli 2022 gaat de helmplicht van kracht voor snorfietsen en snorscooters. Dit betekent dat je op alle gemotoriseerde vervoermiddelen met gashendel een helm moet gaan dragen, dus ook bij de elektrische step, ongeacht of hij groot of klein is. De elektrische step valt namelijk ook onder de (bijzondere) bromfietswet. Wanneer hij sneller dan 25 km kan rijden, moet je een helm dragen. Straks, per 1 juli, is dat dus ook verplicht voor de steppen die minder snel kunnen.

Er loopt nu nog een onderzoek (TNO) of de snorfietser wel een ander soort helm kan dragen om dezelfde veiligheid te kunnen garanderen. De bromfiets/motorhelm is meestal vrij zwaar van gewicht, en wellicht in die uitvoering niet nodig voor mensen die niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Bij een lagere snelheid is er immers een minder heftige bescherming nodig. Het type helm dat verplicht wordt kan straks, mogelijk volgend jaar (2022) dus nog veranderen.

Mogelijk wordt straks bij de helmplicht voor lichte vervoersmiddelen ook gekeken naar het gewicht van het voertuig. Het zou zomaar kunnen dat voertuigen die lichter zijn dan 55 kg, een vrijstelling krijgen.

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Een veelgestelde vraag is: ”Heb je rijbewijs nodig voor een elektrische step?”. Of je een rijbewijs nodig hebt, hangt af van het type step. Wordt het vervoermiddel door de wet gezien als bijzondere bromfiets, dan is een rijbewijs niet nodig. De Xiaomi M365 of Segway Ninebot is bijvoorbeeld een elektrische step waarbij geen rijbewijs nodig is. Echter kan dit toch nog per gemeente verschillen. In de ene gemeente worden deze kleine stepjes gedoogd, en andere niet. Dat betekent dat ze soms niet de straat op mogen.

Voor modellen waar wel een rijbewijs voor nodig is, zoals voor de Ecruiser X1 Fat Tire scooterstep of Doohan iLark driewieler, kun je er zeker van zijn dat ze wel de openbare weg op mogen. Voor de zitstep geldt dat vaak ook. Deze hebben namelijk een kenteken en zijn daarmee door de RDW goedgekeurd, en toegelaten voor de openbare weg. In de regel moet je wel minimaal 16 jaar zijn van de e-step.

Hoe zit het met de verkeersveiligheid van een elektrische step?

De grote elektrische step voldoet aan de normen die de RDW stelt aan bromfietsen, en daar voldoen de grote modellen ook aan. Straatlegaal dus. De kleine modellen voldoen vaak niet aan de verkeersveiligheids eisen. Door de kleine wielen, smalle banden, en de beperkte remkracht, zijn ze een stuk minder veilig in het verkeer. De remweg is behoorlijk lang. De meeste types hebben tegenwoordig nu wel verlichting, maar alsnog is dat niet voldoende.

Geplaatst op Geef een reactie

Scooter opvoeren bij Van der Ham-Trading

Wat is opvoeren?

De meeste scooters worden in het buitenland gemaakt en vaak gelden daar geen beperkende snelheidsregels voor scooters. Bij het exporteren van scooters naar Nederland moeten de scooters echter eerst begrensd worden en dit betekent dat dat de snelheid van de scooter geblokkeerd wordt van de volledige potentie. Bij het opvoeren van een scooter wordt de begrenzer simpelweg verwijderd. Daarnaast kan het ook zijn dat er een sterkere motor wordt geplaatst in de scooter.

4-takt – 2-takt scooter opvoeren?

Scooter opvoeringen bij een 4-takt scooter is heel anders dan bij een 2-takt.

4-takt scooter opvoeren

Bij een 4-takt wordt vaak met een CDI of Varioring de scooter begrensd. Bij het opvoeren verwijderen wij de begrenzer en kan de scooter weer op volle snelheid de weg op.

2-takt scooter opvoeren

Bij de 2-takt wordt vaak de luchttoevoer in de uitlaat begrensd. Bij het opvoeren van uw scooter wordt het propje van de uitlaat verwijderd.

Hoe snel gaat mijn scooter als deze is opgevoerd?

Bij het verwijderen van de begrenzer gaat je scooter 10-15 km sneller dan eerst. Als u nog sneller wilt gaan is dat mogelijk. Om dat te doen moet de motor van de scooter vervangen worden. Wij adviseren je dat niet te doen omdat het gevaarlijk kan zijn voor het verkeer om je heen en uiteraard jezelf. Als je het toch wilt adviseren we je jouw scooter niet veel sneller op te laten voeren tot 70 km per uur.

Elektrische Scooter Opvoeren?

Bij een elektrische scooter is er geen begrenzer, de scooter is dan ook gemaakt voor de Nederlandse wegen. Bij het opvoeren van een elektrisch scooter moet de sterkte van de accu opgevoerd worden. Dat kan door middel van een accu vervanging of door de accu sterker te maken. Bij het opvoeren van een elektrische scooter gaat de actieradius wel flink omlaag.

Injectie Scooter Opvoeren?

Injectie scooters zijn brandstof scooters zonder elektrische carburateurs. Wat betreft het opvoeren van zulke scooters is het hetzelfde als bij andere scooters en is bij ons ook gewoon mogelijk.

Scooter opvoeren naar 34 km/u

Wil jij jouw scooter opvoeren zonder de wet te overtreden dan is jouw scooter opvoeren naar 34 km/u de beste optie. Dit is natuurlijk ook bij ons te doen wij voeren dan uw scooter tot maar 34 km/u. De politie kan jou dan niet bekeuren voor een te snelle scooter.

Scooter opvoeren boete

Het is erg populair om je scooter op te voeren. Weet wel dat er bij het onverantwoord opvoeren van jouw scooter zwaardere straffen liggen. Het is ook mogelijk dat je een WOK-Status krijgt achter je naam.

Bromfiets/bromscooter (45km p/u)

Tot en met 10 km p/u te hard = 65 euro

11 t/m 15 km p/u te hard = 130 euro

16 km p/u of meer = 260 euro

Snorfiets/snorscooter (25km p/u)

Tot en met 10 km p/u te hard = 65 euro

11 t/m 15 km p/u te hard = 130 euro

16 km p/u of meer = 260 euro

Scooter opvoeren afstandsbediening?

Wil jij je scooter opvoeren maar niet door de mand vallen bij scooter tests? Met een draadloze begrenzing kan de politie niet zien dat jouw scooter is opgevoerd. Je kunt ook met een afstandbediening jouw scooter begrenzen zo kan de politie je nooit bekeuren en kan je daarna weer lekker keihard door de straten rijden.

Waarschuwing: Wij bij scooter-reparatie-service.nl zijn wij niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een scooter opvoering. Boetes, rijbewijs invordering en ongelukken zijn volledig jouw eigen verantwoordelijkheid.

Geplaatst op Geef een reactie

Wie mag waar?

E-BIKE
Op het fietspad, is dat er niet dan op de rijbaan. Een standaard e-bike heeft trapondersteuning tot 25km p/uur.

SPEED PEDELEC
Niet toegestaan op het fietspad. Moet op het bromfietspad of op de rijbaan. Op de rijbaan is de max. snelheid 45km/u. OP het bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u.

SNORFIETS
Mag op het fietspad en heeft een max. snelheid van 25km/u. Met een elektrische snorfiets mag je ook op het onverplichte fietspad.

BROMFIETS
Verboden om op het fietspad te rijden. Op het bromfietspad mag wel, met een max. snelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom. En anders op de rijbaan met een max snelheid van 45km/u.

E-STEP
Electrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Niet op het fietspad en nietop de stoep. Je riskeert inbeslagname en een boete van € 360,–. Raak je bij een ongeval betrokken dan ben je onverzekerd.

BIRO
Wordt gezien als brommobiel. Mag niet op het fietspad. Moet op de rijbaan. Max snelheid 45 km/u.

Geplaatst op Geef een reactie

Aankooptips voor een scootmobiel. Waar moet je op letten?

Wanneer je nog nooit een scootmobiel hebt gehad of hebt bereden, dan heb je waarschijnlijk heel wat vragen voordat je een scootmobiel gaat kopen. In deze blog geven je een aantal aankooptips zodat je precies weet welk model het beste bij je past, en waar je allemaal rekening mee moet houden.

De onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat kost een scootmobiel?
 • Wat is het verschil tussen een scootmobiel met 3 wielen en 4 wielen?
 • Hoeveel kilometer kan ik rijden op een accu (actieradius)?
 • Hoe snel kan een scootmobiel?
 • Heb ik eigenlijk een rijbewijs nodig?
 • Hoe zit het met het zit- en rijcomfort (stoel en vering)?
 • Heb je een speciale oplader nodig?
 • Soorten accu’s die je tegen kunt komen, en wat is het verschil?
 • Zijn scootmobielen ook aanpasbaar aan mijn handicap?
 • Wat zijn de beste scootmobielen?
 • Wat zijn de goedkoopste scootmobielen?
 • Zijn er ook opvouwbare scootmobielen?
 • Zijn er ook scootmobielen voor 2 personen?
 • Wat betekent ‘een scootmobiel leasen’?

Wat kost een scootmobiel?

subsidie voor scootmobielDe prijs van een scootmobiel hangt af van een aantal factoren, waaronder de accu’s en het aantal wielen. Je kunt heel goedkoop al een scootmobiel kopen, maar je kunt daar ook heel veel geld aan kwijt zijn. Vaak betaal je het meest voor de merknaam. Minder bekende merken kunnen stukken goedkoper zijn waardoor je veel geld kunt besparen.

Niet iedereen kan gebruik maken van de subsidiepot van de gemeente, en moet dan het spaargeld aanspreken. Voor wie geen spaargeld heeft, en geen subsidie krijgt, kan altijd nog gebruik maken van de scootmobiel lease.

Je kunt al een goede scootmobiel kopen voor zo’n 1299,- euro, en dat kan bij ons. Onderaan op deze pagina vertellen we je meer over de goedkoopste en beste modellen.

Wat is het verschil tussen een scootmobiel met 3 wielen en 4 wielen?

scootmobiel met 3 of 4 wielen

Je kunt scootmobielen kopen met 3 wielen en je kunt ze kopen met 4 wielen. De driewielers hebben het onderstel van een normale scooter, en daarmee ook de comfortabele eigenschappen waarover scooters beschikken. Denk hierbij aan betere vering met een langere veerweg, en grotere wielen.

De vier wiel modellen hebben kleinere wielen en een kortere veerweg, en zijn over het algemeen ook een stukje duurder. De draaicirkel bij 3 wiel modellen is kleiner dan bij de 4 wiel modellen.Gebruik je een scootmobiel binnenshuis, dan is een model met drie wieler meer geschikt.

Een uitzondering op het bovenstaande verhaal is de For Motion – On Four scootmobiel, welke 4 wielen heeft, bijna 25 kilometer per uur kan rijden, en een bijzonder korte draaicirkel heeft die zich kan meten met de driewielers. De For Motion On Four is tevens aanpasbaar net zoals de Nipponia scoot mobielen.

Hoeveel kilometer kan ik rijden op een accu (actieradius)?

kilometer bereik scootmobielDe afstand in kilometers (actieradius) die je met een scootmobiel kunt halen hangt voornamelijk af van de accu. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben. Denk aan het gewicht van de bestuurder, de bandenspanning, de tegenwind, het wegdek, en de route. Kom je bijvoorbeeld veel hellingen tegen, dan heeft dat ook invloed op het energieverbruik.

Veel modellen halen toch wel zo’n 40 kilometer op een volle accu, maar er zijn ook modellen die meer kilometers halen op een accu.

Een accu pakket upgraden is soms ook mogelijk. Hierbij wordt er een grotere of extra accu(‘s) geplaatst waardoor je aanzienlijk meer kilometers kunt halen. 200 kilometer is hierdoor ook mogelijk. Accu’s zijn wel dure onderdelen, en dat bepaald ook grotendeels de prijs van de driewieler of vierwieler. Wanneer je voor een scootmobiel lease kiest, dan kun je de extra kosten spreiden waardoor de maandelijkse kosten iets toenemen, maar niet heel veel.

Hoe snel kan een scootmobiel rijden?

snelheid scootmobiel

Scootmobielen kunnen tegenwoordig steeds sneller rijden, en dat geldt met name voor de modellen met 3 wielen. Veel modellen halen 20 tot 25 kilometer per uur. Daarmee kom je dus goed mee in het verkeer, en ben je sneller op de plaats van bestemming. Vierwielers gaan over het algemeen iets minder snel dan de driewielers, maar de For Motion On Four is een vierwieler die nagenoeg ook 25km per uur haalt, en dat is uniek!

De scootmobielen van de heel bekende en tegelijkertijd dure merken, zoals Sterling, rijden vaak niet harder dan 15km per uur. De modellen die je bij ons kunt kopen gaan minimaal 15km per uur.

Hoe snel je wilt rijden bepaal je uiteraard zelf. Nagenoeg alle modellen zijn voorzien van een snelheidsregelaar waarmee je zelf de maximumsnelheid ook kunt vastzetten op bijvoorbeeld 6km per uur om op het voetpad te rijden, of in de supermarkt. Zo rijd je nooit te snel.

Heb ik eigenlijk een rijbewijs nodig?

Voor een scootmobiel is geen rijbewijs nodig. Wanneer de scootmobiel sneller dan 10km per uur kan rijden, dan is er wel een minimumleeftijd, en die is 16 jaar.

Hoe zit het met het zit- en rijcomfort (stoel en vering)?

De stoel en vering bepaald grotendeels het zitcomfort en rijcomfort van de scootmobiel. Een stoel die prettig zit, en goed te verstellen is, is voor veel mensen belangrijk. Zo kun je namelijk langere ritten maken zonder rugpijn te krijgen.

slecht wegdek scootmobielDe basis stoel heeft een lage rugleuning, welke prima is voor korte ritten. De hoge stoel is ideaal voor de lange ritten omdat deze meer ondersteuning biedt, en vaak ook nog beter te verstellen zijn. Armleuningen zijn in principe standaard aanwezig.

De hoge stoel welke vaak ook wel luxe stoel genoemd wordt, is bij sommige modellen ook draaibaar of draaibaar te maken. Een draaibare stoel wordt ook wel captain chair genoemd. Met een draaibare stoel kun je vanaf de zijkant op- en afstappen. De draait de stoel naar de zijkant, neemt dan plaats in de stoel, en draait hem vervolgens in de rijpositie. De draaibare stoel is ideaal voor mensen die moeite hebben om op de scootmobiel te klimmen.

De vering is bij de driewielers over het algemeen een stuk comfortabeler dan bij de vierwielers. Nu zijn de vierwielers zeker niet slecht, maar de driewielers zijn echte alleskunners. Een flinke verkeersdrempel, of gaten in de het wegdek zijn door de betere vering en grotere wielen bij de 3 wiel modellen minder hinderlijk.

Heb je een speciale oplader nodig?

In tegenstelling tot elektrische auto’s, waar je het voertuig moet opladen via een speciale laadpaal, is dat niet het geval bij scoot mobielen. Sommige modellen kun je met een 230v kabel aan het stopcontact koppelen. Bij andere modellen maak je gebruik van de meegeleverde oplader. Er bestaan ook modellen waarbij de accu zelf uitneembaar is zodat je die ook op een plek kunt opladen waar geen stopcontact in de buurt is. Of de accu’s uitneembaar zijn, staat altijd in de beschrijving bij het betreffende model.

Soorten accu’s die je tegen kunt komen, en wat is het verschil?

accu types scootmobielenEr zijn verschillende accu technologieën waarmee scootmobielen uitgerust kunnen worden. Wat je veel tegenkomt zijn Gel accu’s, Lood-zuur accu’s, en Lithium accu’s.

De Lithium accu’s zijn licht van gewicht, snel op te laden, en hebben een lange levensduur. In 2 uur tijd kun je dit type accu’s al vaak voor 75% opladen. De laatste 25% kost het meeste tijd. Maar de volle 100% doe je alsnog iets sneller dan bij een Gel of Lood-zuur accu.

Gel accu’s en Lood-zuur accu’s zijn wat zwaarder van gewicht, en hebben een iets kortere levensduur vergeleken met Lithium. Mochten ze ooit vervangen moet worden, dan zijn dit wel relatief de goedkoopste accu’s om te vervangen

Zijn scootmobielen ook aanpasbaar aan mijn handicap?

aanpasbare scootmobielen

Bij ons kun je een aantal scootmobielen kopen die aanpasbaar zijn aan een handicap. In de meeste gevallen gaat het om de modellen van Nipponia. Hierbij kan de stoel aangepast worden waardoor het een draaibare stoel wordt, en de manier van gasgeven en remmen kunnen ook worden aangepast. Zo kun je kiezen voor gas geven met de voet (gaspedaal), of gas geven met de duim (duimgas). Ook remmen met de voet (rempedaal) is mogelijk.

Een van de grote voordelen van Nipponia scootmobielen is dat ze qua accu veel meer uitbreidingsmogelijkheden hebben. Upgraden, zodat het voertuig 200 kilometer kan halen op een accupakket is hierbij mogelijk!

Bij ieder scootmobiel model kun je in de optielijst terugvinden wat allemaal aanpasbaar is, en met welke opties je de driewieler of vierwieler kunt uitbreiden. De modellen die sowieso  aanpasbaar zijn, zijn:

 1. Nipponia 2Fast
 2. Nipponia Fast One
 3. Nipponia Fast One DUO (2 stoelen)
 4. Nipponia Pride
 5. Nipponia Trimo
 6. For Motion – On Four (4 wieler)
Geplaatst op Geef een reactie

Welke Elektrische scooter is het beste?

Welke escooter is het beste?

Welke escooter het beste is, hangt af van een aantal persoonlijke voorkeuren en jouw interpretatie van beste escooter. Voor de een betekent dat een onverwoestbare machine, en voor de ander een model met een zeer goede prijs/kwaliteitverhouding. Als we de escooters opdelen in 3 segmenten, waarbij we kijken naar kwaliteit en prijs, dan komen uit op een budget segment, een middensegment, en een top segment.

Beste escooters – topsegment

In het topsegment komen we 2 modellen van FD-motors tegen, namelijk de F3 en F7. Nu is de F7 een echte bezorgscooter, maar de F3 betreft wel een normaal model. De F3 kunnen we eigenlijk op de 1e plaats zetten want degelijker dan dit ga je geen e-scooter vinden. De F3 kan in 2,5 uur opgeladen worden en 100km rijden!

Op nummer 2 staat de Vespa Elettrica. Niet alleen prachtig om te zien, maar hij zit ook ingenieus in elkaar zoals we niet anders van Vespa gewend zijn.

Op nummer 3 staat de Nipponia eLegance, een prachtige retro scooter welke ook beschikt over high-end techniek, net als de Vespa. De Nipponia is alleen stukken betaalbaarder!

Op nummer 4 staat de Doohan iTank. De iTank is een geweldige elektrische driewieler die zeer robuust is, en waarmee je vol gas door bochten heen kunt. Een echte fun machine!

 1. FD-motor F3 (en F7)
 2. Vespa Elettrica
 3. Nipponia eLegance
 4. Doohan iTank

Beste escooters – middensegment

In het middensegment komen we opnieuw de Nipponia eLegance tegen, en dan wel op de 1e plaats. Hij is namelijk degelijk en betaalbaar.

Op de 2de plaats staat de IVA e-Go S5 welke met de dubbele accu 160km haalt. Standaard zit er een Bosch motor in, en het enigszins eigenzinnige design wordt ook gewaardeerd.

Op de 3de plaats staat de BTC eCuise, een fraaie retro scooter die overeenkomsten heeft met Vespa als het om design gaat. De eCruise heeft een 3000 Watt sterke motor, en dat is bovengemiddeld.

Op de 4de plaats staat de Gomax Dragon-e, en dat is geen scooter maar brommer. De brommer heeft meer weg van een sportieve toermotor, en is groter dan hij lijkt op de foto. Hij is uitgerust met een 72 volt 1500 Watt motor, en dankzij de hoge spanning van 72 volt is het een zéér vlotte machine!

 1. Nipponia eLegance
 2. IVA e-GO S5
 3. BTC eCruise
 4. Gomax Dragon-e

Beste escooters – budget

Bij de beste budget e-scooters met een zeer aantrekkelijke prijs, staat de Nipponia eRex bovenaan op nummer 1. Deze fantastische scooter heeft een ontzettend goede prijs/kwaliteitverhouding want je krijgt absoluut waar voor je geld. Bovendien heeft hij een prachtig sportief design wat bij velen goed in de smaak valt.

Op nummer 2 bij budget scooters staat de IVA e-GO S4, welke het kleine broertje van de S5 is die ook een 2de plek scoort maar dan in het middensegment.

Op nummer 3 staat de Nipponia Volty. Wederom scoort Nipponia verrassend goed want het merk zet werkelijk goede en betaalbare kwaliteit op de markt waarbij je tevens niet in hoeft te leveren op design. Met andere woorden is de Volty ook een erg mooie scooter om te zien!

Op nummer 4 komen we wederom een IVA tegen en ditmaal de e-GO S3. De S3 is een zeer compacte scooter met een 1750 Watt sterke Boschmotor in het achterwiel. Een echte light-weight machine welke zeer goed hanteerbaar is.

 1. Nipponia eRex
 2. IVA e-GO S4
 3. Nipponia Volty
 4. IVA e-GO S3

(De budget e-scooters hierboven hebben tevens allemaal een Lithium accupakket!)

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom kiezen voor een Elektrische scooter

Wat is een elektrische scooter?

Een elektrische scooter is in feite een doodnormale scooter waarbij het benzine motorblok vervangen is door een elektromotor. In plaats van benzine te tanken, hoef je alleen de accu op te laden en dat is bovendien goedkoper. Je kunt een elektrische scooter kopen als 25km snorscooter of snorbrommer, en als 45km bromscooter of bromfiets. Deze worden ook wel Esnorfiets, Esnorscooter, Ebrommer, of Ebromfiets genoemd. Een e-scooter heeft een aantal voordelen en die vertellen we je hieronder uitgebreid.

Voordelen van een e-scooter

De e-scooter, ook wel bekend als electrische scooter of Escooter zonder streepje na de ‘E’, heeft veel voordelen. We sommen ze eerst even op:

 • Geen startproblemen
 • 95% minder storingsgevoelig
 • 95% minder onderhoud nodig
 • Super goedkoop rijden (50 cent per 100km)
 • Fluisterstil
 • Veel krachtiger
 • Geen milieuzone die je tegenhoudt
 • Geen stinkende uitlaatgassen

Je bespaart dus niet alleen op brandstofkosten, maar ook op onderhoudskosten. Daarnaast is de elektrische scooter betrouwbaarder.

Nadelen van de Escooter

Waar veel voordelen zijn te vinden, zijn ook vaak wel nadelen aanwezig, en bij de Escooter is dat ook het geval. Met een benzinescooter kun je ongeveer zo’n 250 km aan een stuk rijden, want dat haal je wel op een tank. De Escooter heeft een minder groot bereik. Op een volle accu haal je vaak maximaal 120 kilometer, tenzij je kiest voor een accu upgrade. In dat geval kun je wel een 200 kilometer halen, maar de upgrade kost natuurlijk ook een paar extra centen.

Benzine tanken kost relatief weinig tijd. De meeste mensen komen wel in de buurt van een benzinestation. Anders is er vast wel een binnen 5 minuten te vinden. Het tanken zelf kost ongeveer een minuut of 3 inclusief het afrekenen. Opladen van de accu kost een stuk meer tijd, gemiddeld namelijk 6 uur.

De meeste mensen laden hun elektrische vervoermiddel ‘s-nachts op zodat ze de volgende dag weer een opgeladen brommer of scooter mee kunt pakken.

Startproblemen zijn verleden tijd

Startproblemen zijn verleden tijd met een e-scooter. De elektromotor is namelijk altijd direct klaar voor gebruik. Bovendien hoef je hem niet in te rijden, of warm te laten lopen voordat je volgas geeft. Je beschikt altijd direct over al het vermogen, of het nu warm of koud is buiten.

Veel minder onderhouds- en storingsgevoelig

Een normaal benzine motorblok bestaat uit honderden onderdelen waarvan een groot deel continu in beweging zijn. Slijtagegevoelige en onderhoudsgevoelige onderdelen zijn onder andere de zuiger, de zuigerveren, de bougie, de bobine, de uitlaat, de koppeling, de kleppen, de rolletjes, en de carburateur. Bij een e-scooter heb je alleen te maken met de elektromotor welke uit één onderdeel bestaat, en rechtstreeks is verbonden met het achterwiel via een aandrijfriem (bij de meeste modellen). De techniek is veel eenvoudiger en daarmee ook veel minder onderhouds- en storingsgevoelig. Bij een Escooter hoef je in feite alleen nog maar op de remmen en banden te letten. Onderaan de streep is dat bovendien goedkoper!

100% schoon en fluisterstil

Herrie maakt een elektrische scooter in ieder geval niet, en schadelijke en stinkende uitlaatgassen zijn ook niet aan de orde. De e-scooter is fluisterstil en het enige wat je hoort is het geruis van de banden. ‘s-ochtends, of ‘s-avonds laat maak je dus ook geen buren wakker. Doordat er geen uitstoot is mag je iedere milieuzone betreden. Weliswaar is Amsterdam momenteel nog de enige stad die een zone kent waarbij enkele verbrandingsmotor types verboden zijn, maar deze lijst zal in de toekomst naar verwachting worden uitgebreid.

Een feit is dat elektromotoren veel krachtiger zijn dan verbrandingsmotoren.

Spotgoedkoop scooter rijden

Een elektrische scooter is veel goedkoper wanneer je naar de kosten per kilometer kijkt. Met een normale brandstof snor- of bromscooter ben je ongeveer 2 euro kwijt per 50 kilometer. De kosten om de accu op te laden zouden in dit geval rond de 30 cent liggen. Een groot verschil dus. Ook het onderhoud is stukken goedkoper want het motorblok heeft geen onderhoud nodig. In 99% van de gevallen zijn elektrische scooters uitgerust met een borstelloze motor. Een borstelloze motor heeft geen koolborstels die kunnen slijten, dus hij is vrij van onderhoud. Waar je wel op moet blijven letten zijn de banden en de remmen, net als bij iedere bromfiets of snorfiets.

Sterker dan een benzinemotor

De elektromotor bij een electrische scooter is veel krachtiger dan een benzinemotor Dit wil zeggen dat je sneller op kunt trekken en sneller op topsnelheid bent. Dekracht is continue aanwezig dus een helling omhoog gaat ook even soepel. Niet alle e-scooters zijn gelijk, dus kijk even naar de specificaties.

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom je E-5 moet tanken in je scooter

Tegenwoordig wordt benzine aangeduid met E-10 en E-5. Het verschil tussen beide is de hoeveelheid BIO-ethanol. Bij E-5 is dit 5% en bij E-10 is dit 10%. Hoewel E-10 op papier schoner is, verbrand bio-ethanol slecht en de gevolgen van koolstof afzetting in motordelen zijn onder anderen compressieverlies, vermogensverlies, slechte gasreactie, niet starten, hoog brandstofverbruik etc.
Mocht je hier te lang mee doorrijden, kan er overmatige slijtage en zelfs motorschade ontstaan.

Daarnaast lost bio-ethanol weekmakers op in sommige kunststoffen en rubbers zoals benzineslangen, pakkingen en keerringen.
Hierdoor wordt het poreus en kan er lekkage ontstaan. Ook trekt bio-ethanol vocht aan en veroudert het zeer snel.
Als je de scooter een langere tijd niet gebruikt, kunnen bepaalde delen van het brandstofsysteem verstoppen en zelfs corroderen.

Het is dus duidelijk, tank E-5 bij de pomp!

Om de gevolgen van Bio-ethanol te beperken kun je system cleaner gebruiken. Dit zorgt voor een betere verbranding en dus minder afzetting in de motor.

Geplaatst op Geef een reactie

Helmplicht voor snorscooters in 2021 niet definitief!

Laat je niet gek maken! Er verschijnen de laatste tijd veel mediaberichten dat er een definitieve helmplicht voor snorscooters komt in 2021 . Dit is niet zo! Het is alleen een wetsvoorstel. Niks is dus nog zeker. De kranten maken er een spannend verhaal van. Het gerucht over dat er voor snorscooters een helmplicht komt word al gezegd sinds 2011.

Mocht dit voorstel toch doorgaan, dan is er alsnog niks aan de hand. De helm die dan wordt verplicht, is een kleine fietshelm. Dus geen grote scooter- of motorhelm waar al veel mensen bang voor waren. Ook kunt u uw scooter bij ons laten omkeuren tot een bromscooter en kun je alsnog lekker rijden. Je scooter blijft in ieder geval waardevast.

Er is dus geen reden om u ergens zorgen over te maken!

Zie hier het bericht van de Rijksoverheid